Wednesday, November 30, 2011

CNF le Nihin Burma Ram Politics!

Miphun Hawi hna,
Nihin kan ram uknak le politics um tu ning a rang ngai in aa thleng cuahmah i, mi tam pi caah cun kan Chin miphun le CNF caah hin thil ttha lei maw kan panh lai thilttha lo lei dah kan phanh lai tiin thin i dawmh in um lio can a si. Kan thin kan ni dawmh phu te cu a si ko. Hi ban tuk can ttha hi hman thiam lo ah cun kan Chin miphun kawl kut tang ah thuk chin chin in kan pil nak ding a si i, kan hman thiam ah cun kan Chin miphun dohthlennak ah meithal fungkhat puah hau lo in, kan duh mi zalawnnak, luatnak hmuh nak ding lamttha sernak ah hman khawh a si. Vawlei cung ah duh pauh in a au kho ve cang mi nihin i, kan Chin mipi le CNF hruaitu hna cawlcangh ning vun zoh ah, nihin i kan ram i aa htleng cuahmah mi uknak lei sining le CNF le Kawl i chawnhnak te hna nih hin, kan miphun caah thilttha tam pi a chuah lai tiah ka zumh. Thinphang ziar in a um mi, kan miphun le CNF a daw mi ca rel tu vialte, a tu ban tuk innka aa awn mi le kawl he Political table ah vun i chawnh ding a um hi can ttha, van ttha ah ruat hna uh sih.

Thein Sein hi a pawng ah ruahnak pee tu ttha ttha aa chiah ve caah, a thil tuah mi a dang kawl ralkap bawi pawl nakin aa ral ring deuh. A tu lio zeidah a tuah ti mipawl zaa pi theih a si i, ka chim, ka ttial ti lai lo. Kawl ramchung ramleng cathiam deuh pawl chung ah a ngamh deuh deuh mi, ka duh pauh in ka hman khawh hna lai a ti mi pawl a auh hna i, a pawng ah a chiah hna. Mah pawl ruahnak an pek nak thawng in, Thein Sein nih CNF, ENC, le tlangcung mi dang pawl nih kan au pi lengmang mi Burma ram buainak hi cabuai cung ah kan tthu tti lai i, kan ni ceih lai, tripartite dialogue kan tuah lai kan ti mi kha, president a tlin cang ka in tthuttti ding ah a kan sawm cawlh. Zeidah an rak duh timi kha ttha te in an rak kan zoh piak ti a lang. Hi zawn te ah hin, a tu kawl ralkap nih CNF he kan ni chawn lai an kan ti mi hi kan duh lo kan ti sual ah cun mah vial te kan rak au pi mi kha sullam a ngei hnga lo.

Vawlei cung dohthlen nak kan zoh tik ah, meithal in an ni kap hmasa i, a dawnghnak ah cun cabuai cung ah an thu i an chim. Hi cabuai cung tthit in chim hi meithal in i kah lio nak in a bia pi deuh tawn. American nih British a doh tik ah meithal in an ni kap i, a donghnak ah cun Paris ah an va kal i, cabuai cung ah an tthu i, luatnak cu an pek hna. Burma ram luatnak kan hmuh lai zong ah, Aung San kha London ah a raa i, cabuai cung ah an ni ceih hnu ah luatnak kan hmu. American pawl nih Paris kal duh lo i chawnh duh lo in um hna seh law, Aungsan kha London rat duh lo in um seh law, dohthlenak an tuah mi a sullam zei dah a si hnga. Mah caah cun a tu a ra lai mi can, January,2012 hrawng ah, Hakha ah Kawl le CNF an nih chawnh kan miphun zaa pi nih kan ni lawmhawk le kan duh awk a si. A cheu nih kawl cu an zer tuk i, zumh hna ding an si lo ti ban tuk zong chim a si. Pumpak i kawmh nak ah cun an zer ah cu kawmh lo ding an si ko nain, Politics ah cun kawl he hmaitawnh tein zun i tawn hi hrial khawh a si lo. Paihbual ah paih kan chuah tik ah vun i tlaihtaa, vun i pawmta lo cun i tengh khawh a si lo ban tuk in, kawl hi tei taktak kan duh hna, zalawnnak kan duh tak tak ah cun a tu ban tuk can ttha hi maw vantthat, innkaa aa awng hi tiah kan ni lawmh ding thil tu a si.

Kawl he kan ni chawnh tik ah hin thil pa hnih ruah awk a um. Pakhatnak cu zei level pawl dah an rak thlah hna ti hi zoh hmasa ding le kanmah tah zei level minung dah kan kal hnga ti hi a si. Cun pahnihnak cu zeikong dah kan ni ceih i, zeitiang level dah hna tlaknak le lungtlinnak kan ngeih ti hi a si hnga. Hi Pahnih nak hi cu kan Laimi nih nupu tthit, vangeih tik ah nu lei le pa lei man kong ah heh tiah an ni el , an ni rial ban tuk khin, aa rial khawh chung i rial a si cang hna. Hi hi a bia pi tuk mi a si. Hi zawn ah hin kawl nih an kan hlen khawh sual ah cun kan Chin miphun kawl kuttang ah thuk chinchin in kan pil kho i, kan mah nih a hman kan thiam ah cun kan miphun hmailei zalawnnak le tthanchonak lamkau pi kan phah khawh lai. Hihi cu political game tak tak a si cang lai i, political game theory kan cawn, kan theih, kan hngalh mi vial te hman can le chuah can a si lai. Cabuai cung i aa chawn mi CNF u pa pawl zong mah zawn hi cu an ni ralrin bik ding can a si lai.Paih a si ah cun kan thiam mi thachumngerh, vangkhen, khelcungchuan vial te hman dih dih can a si lai.

Chess kan ni kah tik ah khatte lei in pawn a rat ah cun, pawn in kan kham i, rang le tlang lawng te pawl cu a hnu hman ding ah kan ni chiah. A dongh nak ah Queen le King pawl cu kan hman tawn. Political talk a um tik ah veikhat in a dih phung a si lo. Chess ban tuk in one by one, step by step in a kal lai. A ra lai mi 2012 ah Kawl lei in a ra ding hi Vuangci level, Chess siseh law Bishop level hrawng an si caah, CNF kan pu le second line leaders hrawng u-pa pawl an kal lai. An bia a tluan lo sual ah cun a dih ko lai i, meithal in kan ni kap tthan lai. An bia a tluan ah cun Nepyidaw ah Theisein he i tawn ding a si tik hrawng ah khin, kanmah lei in kan pu bik Chairman Pu Zing Cung le Secretary Pu Paul Sitha cu an kal te lai. Khi kha zawn i, a tluan dih, a tthat dih hnu lawng ah remhdeihnak ti cun ti khawh a si lai i, mah zong cu zeican, zei tluk dah a si lai ti chim khawh a si rih lo. A sullam cu CNF a um peng a hau lai i, CNF a bawm tu vial te zong nan kan bawm peng a hau ti nak ka vun langh ter duh.

Kan Chin miphun le Kawl tuanbia kan zohtik ah, ram ngei mi miphun ve ve kan si tiin, miphun dang veve ai-awh nak level (nation to nation) in kan ni chawnh hi, 2012 i chawnh nak hi a veihnih nak a si lai. A veikhatnak a luan cia mi 1947 Panglong i, an rak i chawnh mi kong vun ruah tik ah, a tu a ra lai mi ah kawl pawl a zenh ziar mi kan um zong hi kan mawh lo.Panglong conference ah kan pa le pawl he aa rak i chawn mi U Nu te, Aung San te cu mah chan lio ah khan vawlei cung ah sianginn minthang ngai a rak si mi Judson College cuak an si. Kan pa le pawl Catang sang an rak si lo. Mah panglong conference lio i, kan pa le pawl bia an ni ruah mi pawl le an biachim mi pawl tuak tik ah cun an rak kan thau hringhran ko. Lung a ttha hrim hrim lo. Kan pa le nih kan miphun an rak dawtnak le an raltthatnak belte tu cu a zungzal philh khawh an si lai lo. A sinain, miphun hawi hna, nihin CNF kan pa le pawl le Kawl pawl an ni chawnh tik ah samfa tiah hmanh ttih awk le zenh awk an um lo ti lai lo. CNF caah political talk, political bargaining, political game pawl hi kan tthawn bik nak, kan ni zumh biknak a si i, a dang tlangcung mi pawl peace talk an tuah hnu ah duh pauh in kawl nih a vaivuanh hna ban tuk in a kan tuah kho lai lo.

CNF nih kawl a hal hna ding hi, a dang tlang cung mi nih kawl pawl an hna tlak pi mi hna le an hal mi hna, tthanchonak tuah tti nak sawhsawh pawl hi si lo in, a dang pi a si kho men. Thahchunnak ah, CNF nih kan chimram vialte ah duhpauh i, mipi sin taza hawtnak, bia chimnak kan pe uh tiban tuk siseh law cu cu miphun dang nih an hal tuk thleng lomi, zeitluk in dah a bia pi ti an tuak theng lo mi a si hnga. Hi ban tuk a si khawh ah cun, CNF le kan chin miphun caah cun i lawmh tuk ding thil asi hnga nain, kawl nih an duh lai maw ti ding phun ruah awk tam pi a um. Mah caah cun a tutan CNF le Kawl an ni chawnh ah hin thil a tluang dih lai ti awk ah a har ngai rih.

Miphun hawi hna, kawl le CNF kan ni chawnh mi a tluan tlauhmah a si ah cun, kawl he neih tein, rian ttuan tti a si cang lai caah, kan miphun zaa pi a nu he, a pa he kan ti khawh nak lam cio in ttan kan lak chinchin, tei kan rial chin chin a hau lai. Kan lung aa rual chin chin a hau lai i, kan thiamnak le kan ngeih chiah vial te kan miphun zaa pi nih kan chuah a hau chin chin lai. Chin miphun hi zeidah kan si ti langhter can le Kan miphun zalawnnak, luatnak caah second step ( a dawt hnihnak) lei kalnak caah i tim can a si lai. Ramdaw tu Chinland Club hawi le vial te, kawl he CNF an ni chawnh cang tiin maw, phaisa thawh daithlang lai uh cih, a tu can hi thazang chuah chin chin a herh can a si tu in tei rial chinchin uh sih. A ra lai mi Kawl le CNF i chawnhnak nih hin, kan miphun zalawnnak le luatnak lei a phanh pi tu a si khawhnak hnga thlacam cio hna uh sih law, kan lung rualnak hi langh ter chin chin hna uh sih!
Nan zaa pi sin ah dawtnak he,

Daniel Sakhong
Chairman
USA Regional Committee of CNF

( Mah ca ka ttial mi hi keimah pumpak hmuh ning a si i, CNF Party Policy a si lo)


Source:: Lai Forum.Yahoogroups.com

No comments: