Monday, June 20, 2011

A MIAK A KAWL BALLO MI PA LE DAWTNAK


" Tlangval pa Absalon cun keimah ruang ah va huppheng tuah u,harnak va pe hlah u"...
Thaizing hi dam te in kan thoh ah cun ka Krifabuu ah hi kong hi chimh kaa tim,,,,caan tam pi ka ruat tawn,,,pa le dawt nak hi a sung lawi i a ngan tuk tihi cu ka theih tawn,,,,nain kei mah nih fa pa te ka ngeih hnu lawng ah Pa dawtnak hi a tak in ka cung ah a lang ve i ka theih kho ve,,nungak,tlangval ca ah cun Pa dawtnak hi a dih lak in nan thei kho rih lailo,,,mah hrim Pa dirhmun dir le Nu dir hmun dir lawng ah theih dih khawh a si,,,a sullam cu " Hringtu Pa " dawt nak kan timi cu Hringtu Pa le sin lawng ah a um kho mi a si.
Bible ah ka luh ta lai,,.....
David nih Fapa, Fanu tam lak te a ngeih hna,nupi 300 ngei kan ti cu a fa le tam lai cu theih cio asi,,,ral hrang Bawi Osma Bin La den zong unau ( nu khat pa dang tibantuk rel chih cun ) 54 an si ti asi. Voikhat cu David nih nu dang i a hrin mi a fanu tamar kha Nu dang i hrin mi a fapa Abnon nih a uar,a duh ziar. A tuar zia a thiam tilo i a hawi pa Zonnadap ruah nak a hal,,,,zei ti in dah hi Apple hi ka ei khawh lai,,? ti a si lai cu,,,Zonadap nih Siangpahrang David fapa na silo maw,cu tham cu ka dam lo ti ziar in it law,,,na pa nih room a van check tik ah ,,ka dam lo ti ziar ko,,zei dah na duh an ti ah cun ka far nu Tamar nih Chang rak reu sehlaw rak ka pe seh ti,cun an rak pek tik ah Inn ka hrenh khumh law,,,Apple cu ei ko,,cu vial asi ko,,,he,he,,tin ruah nak a cheuh. Cu ning cun a tuah taktak i a farnu cu a tlaih hrem,Israel tuan bia ah a um ballo mi ta,far sual nak a tuah,,cu caah nu khat pa khat a si mi a ta Absalon nih a far cu a bomh i a tlaih hrem tu pa cu a that,cuah a pa David nih ABSALON cu a thawl ( pihnendan a pek ). Caan sau a rauh hnu ah a fa taktak thawl thai cu a duh than lo i a auh than.
( 1 ). Hringtu Pa le dawtnak cu zei bantuk fa sual cung zong ah dongh tiang harnak pek aa tim lo mi,thlachiat a ruat mi dawtnak a si nak a lang.
Absalon nih hitluk in ka sual cang,lai nawng zong ka si cang ko nain ka Pa dawtnak hi a lianngan ko ti i theih tu silo ina thli te in a pa cu doh aa tim,minung a khomh hna,a pa sin biaceih ding i a ra mi hna kha a kuh,a hnamh hna i a pa thatlonak a chimh hna, an lungthin a fir i a pial ter hna,a donghnak ah a pa cu Pathian sin ka biakam tlingter ding ah ka thlah a ti ziar i a pa doh ah ral pi a tho,,,a pa David cu a tar hnu ah tha bat le tih phang ngai i a sal le hna he ram lak ah an zam,,,siangpahrang Inn i mah tluk nuam in khua a sa cang mi pa cu a fapa cu kenh riangmang in ram lak tu ah a zam.
( 2 ). Hringtu Pa le dawtnak cun fa le harnak ingding nak cun mah hrim nih inn tuar aa thim deuh peng mi,fa le cung ah a miak a la lo mi, a mah tu a temtuar peng mi dawtnak asi.
Cuti cun a fa pa Absalon nih a pa david nu pi a kal tak mi hna cu chun lai bak ah a sual pi hna,,,a pa cu thah ding in a kawl peng,,,David minung hna nih Absalon cu that ding in an kal hnawh ve tik ah a pa David nih a ralkap hna cu pa dawtnak zong a thei lo mi pa cu nan hmuh bak in that ko u, a thih zong a pawilo a ti naisai lo,," Tlangvalpa cu keimah ruang ah harnak va pe hlah u,va huppheng hram ko u" ti bia a cah ta hna. Hi bai hi a mak tak mi, chimh a har tak mi bia fang a si, ziah cun,, a mah hringtu pa lila zong that a timh tu pa, khat lei cun a ral a si m i pa cung chimh mi biafang a si.Tei rul cham duhnak aa tello,dawt nak biafang tu a si,,,cucu Hringtu Pa le dawtnak a ngan zia cu a si.
( 3 ). Hringtu Pa le tiang hmanh that a timhtu,thlachiat a ruatlo mi fapa cu i dawtnak bia nem,teirul cham lo nak bia sunglawi a chim kho tu dawtnak cu Pa le dawtnak a si.
Bible thar ah,,,,Ralbawi pa pakhat nih a fapa damnak a hmuh nak lai Bawi zisuh sin ah tangdornak he a rak hal ti kan hmuh,,,ral bawi pakhat sal zong a ngei ve mi pa,duh ning kho pa a si nain Mi sawhsawh ah rak ruah mi ( cu lio chan ah ) lak fa sawh ah ruah mi, Lehtama pa fapa ah chiah mi,zapi zaran nih upat lemlo mi pa Bawi zisuh cun toi aa dawr i a fapa cai dam nak a hal piak khawhn ak cu a sunglawi tuk mi Pa le dawtnak a si ko lo maw?
Bible hlun ah....Zakop a nu nih Zakop Ro a co nak ding ah a pa a hlenter, Zakop nih a nu a let mi cu ka pa hi a mit a co cang ko nain ka ua isau le kei hi kan awichuah le kan kut hmul hna in a kan theih khawh, a kan thlei dan khawh,cu hlen khawh cu chimh hlah a ka theih lai i chiat tu a ser lehlam lai a ti tik ah a nu nih a leh mi cu,," Chiatserhnak cu kei mah cung tu ah tlung ko seh" ti aa ham. Fa le thluachuah hmuh nak ding ca ah cun chiatserh hmnah aa thim ngam mi dawtnak cu nu le pa dawtnak a si.
Keimah ka pa kong ah tlawm pal in,
Ka pa hi kum ( 9 ) chung kut le kee fahnak in a zaw ( thari fah a ngei ) mi a si,lam tha in a kal kho lo,rawl a ei ah ti hang tha in a ding kho lo, rawl a ei ah buhfang tang ah a tlak ter peng,,thari thatlokan ti cu ti hang hna hi an liam than caan a um pah tawn,,,ka fa le nih an ka fih sual lai,an rawl ka a thaw lo sual lai ti a phang i kan sin a ei duh tawn lo,zei ruah awk kan rak theih lo caah ka nu nih mehhang thawh deuh tuah piak a duh le a si ko lai ti in kan rak ruah sual,,,fa le he rawl dumti zei tluk in dah a nuamh,a duh ve,,nain a mah lawng in ei aa thim,a chan cu fa le paw khimlo,rawl ei ka thaw lo sual ding a phang caah asi,,,,,cucu ka Pa i a kan dawt nak a si. Hni puan thar cawk piak kan timh poh ah thil thar ka uar lo,ka duh a ti i a thin aa runhter,Nazi thatlo nung setsai lo te khi aa khih,hni chiar te khi ( Lungzi ) aa fenh,thil tha kan cok piak ah ka duh lo a ti i aa phunzai ter,a chan cu ka fa le tu i cok deuh hna seh ti a rak si,,,zei theih lo in a phunzai tuk,thiltha cok piak a phulo kan rak ti,,,Tanbu in Kalay tiang hi Kea bak in ka u ( tanghra kai lio ) sin ah a kal tawn,Motor zong i cik kan ti ah Motor ka ri tuk a kan ti diam,,,Phaisa dih lai phan ah, a fa le fim cawnnak um lo ding phan ah a rak si. Thih tik ah ruahlo,zawtlo pi in thih ka duh a kan ti tawn,,ziah hmei kan ti ah ka fa le nih phaisa tampi dih in thlopbul ka duh lo, an dih heutuk lai a kan ti,,,ruahlo le zawtnak um lo pi in 1999 May ah a kan thih tak,,,a thih tiang ah Lungzi pakhat le Angki pakhat te lawng ka cok piak manh,a tu kaa chir len ah san a tlai ti lo,ka pa ai ah a tu cu ka nu tu dawt kaa zuam cang.
Keimah pa lawng a si lailo,nan pa le an si cio kolai, an in dawt dih ko hna lai,,,ram dang kal nak caah mi mit tang ah toi i dor in phaisa a kan cawi piak,ram dang kan phanh in kan cham duh tilo, Ph te zong kan chonh ti lo,zu le sa in kan i ciah,phaisa kuat hrim kan i tim tilo, ka nu ka pa na dam maw? ti kan hal ti hna lo,,Ph Line a chia tuk kan ti ziar i kan chonh huam hna lo,,,minung kan caan hi a tawi tuk e,,,naa chir sual lai,,,caan tha na ngeih lio ah na nu le na pa lawmhter i zuam,,,,
Minung kan nunnak cu,,,a tawituk, nu le pa,,,fa le hna kar lak hi tanglei he aa lo tuk tin ka ruat e,,,
Lai lei Civui kan kal tawn ah Ni nga ni ( Fri Day ) ah khual kan phan hna, khua dang cio in a ra mi kan si caah kan thei rih hnalo, kan i ngamhtlak rih hna lo,Zarhte ni hrang ah cun kan van i dawt deuh,ngamhtlak deuh cang,Zarhpi n i ah cun kan dawt taktak cang,kan i theihthiam cang i kan ngamhtlak taktak lei a si cang,,then ding zong kan i siang tilo,,nain Nikhat ni ah cun i then than viar a si. Cubantuk in Nu le Pa dawtnak hi tuan pi in a theih khawh lo ah cun na thei ah Civui tin caan hna a phan lai ka phang,,,,ka dawt mi unau hna thaten in Pa le dawt nak cu ruat hna u si law dawt khawh i zuam cang hna u si,,,,
Nun lio ah daw hna u si law thih tik ah i chir ti hna hlah u si,duh nak pakhat lawng a ngeimi pa nih cun lam kam i pangpar dawhte a hmuh tik ah aa tuar kho lo u a tawh,nain dawtnak a ngeimi pa nih cun Pangpar cu aadawh chin nak lai ti a toih piak"...Pa le dawtnak cu fa le nih kan ngeih mi mah miak nak phun duhnak sawh a si lo mah nih i tuarnak phun dawtnak tu a si.
Careltu nan cung ah Pa le dawtnak theihthiam nak um hram seh law Pathian nih nan lam tlaunter hram ko seh.
Note: Zan a tlaituk cang i ka Check than manh tilo caah a ruah zia ka thiam hram u law,palhnak a um ah cun kei mah cung ah si hram ko seh.
Upatnak he,
Joseph Ngun Lian

No comments: