Saturday, September 25, 2010

""Tuh mi Zun""

Galati 6:7 “Mi nih a tuh mi cu a zun ko lai”

John Lennon (Singer) 1960 kum hrawng ah hlasak thiam pa John Lennon nih, American Magazin Interview an tuah nak ah a chim mi cu: Christianity ti mi hi a dong te lai, a lo cikcek lai, fiang tein ka theih, hi kong ah hin bia el zong ka duh lo a rak ti. Zisuh cu a ttha ko nain, a kan cawnpiak mi hi a simple tuk, nihin caah hin hman awk a ttha ti lo, Beatles pawl hi Zisuh nak in kan min a thang deuh tiah bia a chim bak ah meithal in voi 6 an kah i a thi ko.

Tancredo Neves (President of Brazil ) President Campaign a tuah lio ah a chim mi cu, ka party lei in Vote hi 500,000 ngah ning law Pathian hmanh nih a ka thlak kho lai lo a ti. Vote cu a ngah tatak, a sinain, president a si lai nak ni khat aa duh bak ah a zaw i a thi.

Cazuza (Bi-sexual Brazilian composer, singer and poet) Canecio ah show a tuah lio ah, kuak a zuk i , a kuak khu kha van lei ah hoih in a chuah i “Pathian khakha nangmah caah” a ti. A rauh hlan ah cuap cancer in kum 32 ah thi.

The man who built the Titanic Titanic long hi an dih bak ah, reporter pa nih zeitluk in dah a tthat, a safe hnga tiah a hal. A leh mi cu, Pathian hmanh nih ti chung ah a pil ter kho lai lo a ti. Asinain, Titanic cu 1912 ah zei dah a cang ti cu kan theih cio mi kha a si ko.

Marilyn Monroe (Actress) Show a tuah nak ah Billy Graham nih a va leng i Pathian thlarau nih a ka chimh nangmah sin ah thawngtha chim ding in a ti. Monroe nih “na Zisuh ka herh lo” a rak ti. Zarhkhat rauh hnu ah a ihnak khan ah a thi bu in an va hmuh.

Bon Scott (Singer) 1979 ah a hla sak mi ah , “a hohmanh ra ka thlauh hlah uh, khoi ka poh ka kal lai, hell an ti mi zong ah ka kal lai, zei hell dah a um” tiah a sak. 1980 ah, aa luak i , a luak nih a thaw a phit i a thi.

Campinas (IN 2005) Campinas ah, Brazil mi hawi le kom group in zuu an ding hna i an hawi pakhat an thlau. Zuu an ri tuk. Va kawl than ding ah an chuak than. Pakhat nu nih cun, a fanu kha a ri tuk i a kal ter duh ti lo, a thlauh len nain a thlauh kho ti lo, a dongh nak ah a nu nih cun, “Pathian he va kal ne uh” a ti. A fanu nih cun, “Motor kan khat dih cang, Pathian caah hmun a um ti lo” a ti. Nazi pakhat hrawng rauh ah, thawng a rak thang mi cu, accident in an thi dih ti a si. Mi vial te an khuaruah a har dih, zeiruangah tiah cun, motor hi a zei hmanh a cang lo, cun an motor cu arti a phurhpah mi a si i, arti zong pakhat hmanh a kuai lo.

Christine Hewitt (Jamaican Journalist and entertainer) Hi pa nih, “Bible hi ca tial mi vialte lak ah a chia bik, a ttha lo bik a si” a ti. Kum 2006 June ah a Motor a puak i a mah zong a kang chih.

Pathian hi deh (nihchuah, capo) ding a rak si hrimhrim lo. Capo zong in deh ding a si lo. Minung nih thil kan ti khawh, kan tuah khawh tiah kan i ruah mi hi pakhat hmanh a rak si lo. Pathian min char in pakhatkhat kan ti sual a si ah cun a cung lei i kan hmuh mi ban tuk in kan tuh ning in kan zuun ko lai.

Kan bible chung zong, Jacob nih a pa Isak a hlen i (Gen. 27), amah zong kha a fa le nih an hlen ve (Gen. 37:31-34). Abaham, David, Solomon, etc…, hna zong an tuh ningin an zun dih, thatnak a tuh mi nih thatnak kha an zun i, thatlonak a tuah mi nih thatlonak kha an zun ve. Cucaah, chikhatte kan paw khim nak, kan diriamnak caah hin cun thatlonak cu tuah hrimhrim hnahlah uh sih.

A cung lei kan hmuh mi hna hi nifatin kan nunnak ah ralrinnak a kan pe tu le, Pathian ttihzah, upatnak lei ah lam a kan hruai tu si hram ko seh.

Pahniang

Manila, Philippines

////////////////////////////

No comments: